Nytt rum när oljepannan kastades ut

För många villaägare innebär installation av fjärrvärme att man får ett helt nytt rum där den gamla värmepannan stod. För Valentino innebar det att han kunde bygga ut ett lite för litet rum till sonen så han kunde få plats med fler kompisar och alla sina saker.

Valentino fick ett erbjudande 2009 om att installera fjärrvärme. Det dåvarande systemet med oljepanna var gammalt och i starkt behov av att bytas. I erbjudandet skulle bolaget ta hand om hela installationen och sköta allt, det lät tryggt och bra, så han slog till.

Fler kvadrat till datorn och X-boxen

Det fanns ett mindre rum intill pannan, men det kunde nu byggas ut och göras lite större. Idén fanns sedan tidigare, när den gamla pannan fortfarande stod kvar. Med några kvadrat till att röra sig på fick sonen plats med fler kompisar, datorer och X-boxar och allt som en tonårskille har på rummet. När sonen sedan flyttade hemifrån blev tonårsrummet istället Valentinos kontor.

– Systemet har fungerat fint, det sköter sig ju självt, så det är inget att passa på direkt. Installationen gick också smärtfritt. Det jag hade velat ha var en uppföljning, att anläggningen trimmas löpande. Men det finns som en tjänst att köpa som jag förstår det, säger Valentino.

Ut med oljan, in med fjärrvärme

I Sverige har oljeanvändningen halverats sedan 70-talet. Eldningen av olja i villor är det som minskat mest. Varje år slängs mängder av oljepannor ut och ger plats åt en betydligt miljövänligare och smidigare fjärrvärmeanläggning som bara går och går, år efter år. Men det finns fortfarande många gamla oljepannor kvar och många drömmar som kan förverkligas tack vare fjärrvärme.