Mysigare hemma när oljan åkte ut och fjärrvärmen kom in

caseFOTO: INGER VAHLQVIST JANSSON

I slutet av 1990-talet flyttade Ulla-Britt Jansson in i ett hus som hon då kallade “renoveringsobjekt”. Inga större bekymmer för Ulla-Britt eftersom hon har en passion för inredning och design. Huset var från 1939, så mycket var av gammalt snitt, inte minst uppvärmningen.

I källaren stod en oljepanna med tillhörande tank som brände olja till onödigt höga kostnader. När fjärrvärmen kom till Ekshärad fick Ulla-Britt och hennes man Eije ett erbjudande från Hagfors Energi om att dra in fjärrvärme istället.

Fjärrvärme som uppvärmningsform visste de inte så mycket om sedan tidigare, men det lät enkelt och bra.

case

– Jag kände inte till så mycket om fjärrvärme innan vi fick vårt erbjudande, men det verkade väldigt bekvämt och lät som en bra uppfinning. Oljan var ju inte särskilt billig och om oljetanken och pannan kastades ut skulle vi få ett helt rum i källaren att göra något fint av, så vi slog till, säger Ulla-Britt.

Minskad halkrisk på köpet

Fjärrvärmen kom söderifrån och när rören skulle grävas ner i gräsmattan var det på en plats de ändå hade tänkt gräva upp för att lägga en plattgång. Så Ulla-Britt och Eije köpte hem stenplattor och när rören väl var nergrävda lade företaget som skulle återställa gräsmattan en ny plattgång fram till trappen. Som en bonus värmer nu fjärrvärmerören upp gången, så snön smälter bort vid entrén och gör risken mindre att halka på väg in.

Med fjärrvärme i huset skapades ett nytt rum

Ulla-Britt tänkte tidigt att det var ett mysigt hemma-spa som skulle byggas i källaren. Rummet som oljepannan stod i fick bli tvättstuga och den gamla tvättstugan med den stora grytan där tvätten skulle kokas fick bli hemma-spa.

Allt skulle vara gediget gjort i bra material, “ingen plast och snabba grejer”. Ulla-Britt hittade Göte, en pensionerad man som jobbat som murare i hela sitt liv och med Götes hjälp gjöts grunden till hemma-spa:t och en kamin installerades som ökade mysfaktorn i rummet.

– Vi, och inte minst mina barnbarn, har haft många mysiga stunder här nere i vårt nya rum. När de var små tyckte de verkligen att det här stora karet och allt annat som finns i rummet som gör det fint, var riktigt häftigt. Den vedeldade kaminen fyller ju en praktisk funktion också, eftersom den kan värma upp rummet riktigt bra. Slutar fjärrvärmen fungera kan vi alltid gå ner hit och hålla värmen, man vet ju inte med “ny” teknik, skrattar Ulla-Britt.

Enkel och krångelfri värme

Fjärrvärmen har värmt upp familjens hus i Ekshärad sedan år 2000 och har inte krånglat en enda gång. Särskilt dyrt tycker inte Ulla-Britt heller att det blivit. Ett par tusen i månaden tror hon att fjärrvärmen kostar. 

För en villaägare är det oftast enkelheten och driftsäkerheten som är de starkaste skälen till att installera fjärrvärme. Men även om det slängs ut mängder av oljepannor varje år finns det fortfarande många kvar och många drömmar som kan förverkligas tack vare fjärrvärme. Har du en historia om vad du gjorde med ditt nya rum som du vill berätta är du välkommen att höra av dig via Contact