Logga in
Grattis till 2013-års ex-jobbare: Rawand Faraj, David Petersson och Joi Elebo!
Grattis till 2013-års ex-jobbare: Rawand Faraj, David Petersson och Joi Elebo!

Årets Exjobb 2013

Årets Exjobb är en av Svensk Fjärrvärmes framtidssatsningar och delas ut varje år i samband med Svensk Fjärrvärmes årsmöte. I år gick priset till Rawand Faraj, Chalmers Tekniska Högskola samt Joi Elebo och David Petersson, även de från Chalmers Tekniska Högskola.

Rawand Faraj vann 1:a pris på 20.000 kr för tävlingsbidraget med titeln "Development of tools for heat exchanger network designs in order to reduce energy consumption in the process industry" ("Utvecklandet av verktyg för optimering av värmeväxlarnätverk för att sänka energikonsumtionen i processindustrin"). "Ett proffsigt ex-jobb", skrev juryn bland annat i sin motivering.

Så här säger Rawand själv:
- För att nå de energibesparingsmål som är satta för 2020, och på så sätt uppnå ett hållbart samhälle, gäller det att hitta de lösningar som låter hjärtat och plånboken dra åt samma håll. Om vi inte ska behöva välja mellan ett starkt näringsliv eller ett hållbart samhälle gäller det att hitta fler lösningar som kombinerar teknik och ekonomi på detta sätt.

Joi Elebo och David Petersson får ett delat 1:a pris på 20.000 kr för sitt bidrag med titeln "Evaluation of Buildings´ suitability as thermal energy storage in a district heating system". Där motiverade juryn sitt förslag till beslut bland annat med att det är: "En välskriven uppsats inom ett ämnesområde som kan komma att få stor betydelse för landets samtliga fjärrvärmeföretag".

- Exjobbets resultat är att man kan minska driften av de fossila anläggningar som idag används vid tillfälliga topplastperioder till förmån för moderna kraftvärmeverk, så vi tror att detta kommer att tillämpas och hoppas att man forskar vidare på dess potential för olika fjärrvärmesystem, säger Joi och David om sitt gemensamma arbete.

Årets Exjobb 2013 delades ut under Svensk Fjärrvärmes årsmöte i Uppsala, onsdag 13 november. Prisutdelare var Thore Sahlin, jurymedlem.

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation