Logga in

Årets Exjobb 2012

Vinnare av Årets Exjobb 2012 framhåller systemperspektivet

Årets Exjobb är en av Svensk Fjärrvärmes framtidssatsningar och delas ut varje år i samband med Svensk Fjärrvärmes årsmöte. I år gick priset till Joel Goop, Chalmers Tekniska Högskola samt Amelie Parrow och Lovisa Jönsson från Uppsala universitet. Årets vinnaruppsatser har båda fokus på systemperspektivet och juryn framhåller att uppsatserna är välskrivna och till direkt nytta för fjärrvärmebranschen.

Joel Goop från Chalmers Tekniska högskola har med sitt examensarbete ”District heating in the Nordic countries – modelling development of present systems to 2050” tilldelats ett stipendium på 20 000 kronor i kategorin teknik/naturvetenskap.

- Syftet med uppsatsen var att titta på hur fjärrvärmens produktionsmix utvecklas i Sverige, Finland och Danmark utifrån olika framtidsscenarier. Jag har tittat på hela systemet och samtidigt tagit hänsyn till det som är speciellt med fjärrvärmen. Fjärrvärmesystemet är fascinerande, säger Joel Goop.

Amelie Parrow och Lovisa Jönsson från Uppsala universitet delar på stipendiet på 20 000 kronor i kategorin ekonomi/samhällsvetenskap för sitt gemensamma examensarbete ”Lönsamhetsanalys av tekniker för utökad elproduktion i kraftvärme – med hänsyn till elprisets variationer”.

- Vi är jätteglada över det här priset, säger Lovisa Jönsson. I början av vårt arbete gjorde vi många intervjuer med personer i fjärrvärmebranschen och det blev tydligt att branschen står inför utmaningar och behöver hitta nya sätt att öka lönsamheten.
Amelie Parrow och Lovisa Jönsson har i sitt ex-jobb tittat på olika hur tekniker och investeringar i dessa påverkar elprisets utveckling.

Årets Exjobb 2012 delades ut under Svensk Fjärrvärmes årsmöte i Helsingborg, onsdag 14 november. Prisutdelare var Thore Sahlin, jurymedlem.

På bilden: Joel Goop, Amelie Parrow, Lovisa Jönsson och jurymedlem Thore Sahlin.

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation