Logga in
Uppsamlingsplats Karlaplan Stockholm
Uppsamlingsplats Karlaplan Stockholm

Ta vara på energin – återvinn granen

Med pynt och ljus har tusentals granar lyst upp våra hem i decembermörkret. Men granen kan faktiskt fortsätta att ge både värme och ljus bara du slänger den på rätt sätt.

Du vet väl att en gammal gran kan ge både el och fjärrvärme? Ett bra sätt att ta vara på energin är alltså att slänga granen så att den tas tillvara på rätt sätt.

Om du inte vet var du ska slänga granen är ett bra tips att titta på din kommuns hemsida. Runt om i landet samlas nämligen granar in för att fraktas till olika värme- eller kraftvärmeverk där det blir värme eller både el och värme av dem. Ett utmärkt exempel på fjärrvärmens idé – att värma med det som annars skulle gå till spillo.

Om alla lämnade sin gran till återvinning skulle det räcka för att värma 4 000 lägenheter eller 1 200 villor under ett helt år, enligt beräkningar som Stockholms stads trafikkontor gjort. En enda julgran kan omvandlas till el som räcker till att köra fyra maskiner tvätt. Ett par hundra julgranar kan driva en vanlig kyl och frys ett helt år.

Har du en öppen spis kanske du tycker att du lika gärna kan elda din gamla gran själv. Men visste du att om du gör det så släpper du ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om granen bränns i ett värme- eller kraftvärmeverk som har effektivare förbränning och effektivare rökgasrening.

Om du inte redan har slängt din gran – se till att den hamnar där energin i den tas tillvara. På så sätt kan den värma och lysa upp ännu en tid.

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation