Logga in
Sydkoreas flagga
Sydkoreas flagga

Fjärrvärme Gangnam style

I Sydkorea är intresset för fjärrvärme just nu stort och Svensk Fjärrvärme hade i förra veckan besök av ett sydkoreanskt tv-team. De var här för att spela in en dokumentär om fjärrvärmen i Sverige.

Den svenska fjärrvärmen drar till sig uppmärksamhet i Sydkorea eftersom Sverige ses som ett föregångsland på området. Det var oljekrisen på 70-talet som ledde till att Sydkorea sökte nya vägar för att komma bort från oljeberoendet. 1985 bildades Korea District Heating Corporation, idag Korea District Heating & Cooling Association. Två år senare levererades den första fjärrvärmen i nybyggda fjärrvärmenät i Seoul och på 90-talet skedde en stor utbyggnad. Idag får över 2,2 miljoner hushåll värme, el och kyla från fjärr- och kraftvärme och marknaden växer – särskilt marknaden för fjärrkyla. Sydkorea är nämligen ett land med kalla vintrar och varma somrar, vilket ger ett behov av både värme och kyla för fastigheter.

Naturgas är det främsta bränslet i sydkoreanska fjärrvärme- och kraftvärmeanläggningar. Ansträngningar och investeringar görs dock för att utveckla mer förnybara energikällor som sol, biomassa och geoenergi. De vill också utveckla tekniken för att energiåtervinna avfall och ta vara på biogas från matavfall.

Som ett led i den här utvecklingen har blicken alltså vänts mot Sverige. Yonhap News TV (dotterbolag till Sydkoreas största nyhetsbyrå) har varit i Sverige under januari för att göra en tv-dokumentär om svensk fjärrvärme. De besökte Vattenfall i Uppsala, filmade ett hushåll som använder fjärrvärme och besökte Svensk Fjärrvärmes kansli för en intervju med Patrik Holmström, områdesansvarig affärsutveckling.

- Det är spännande att en sydkoreansk TV-station skickar ett reportageteam till Sverige för att göra ett inslag om den svenska fjärrvärmen och hur den har växt fram. Det talar för att det finns ett växande intresse för fjärrvärme i Sydkorea, säger Patrik Holmström. Besöket är särskilt intressant med tanke på att den sydkoreanska fjärrvärmen verkar inom ramen för ett koncessionssystem, vilket skiljer sig väsentligt från den situation som råder på den svenska värmemarknaden, där olika uppvärmningsalternativ konkurrerar fritt med varandra, fortsätter Patrik Holmström.

Redan tidigare i vintras fick Svensk Fjärrvärmes expert på distributionsteknik, Thomas Lummi, besök av två medarbetare från den koreanska fjärrvärmeföreningen. De ville lära sig mer om fjärrvärmedistribution och hur vi i Sverige arbetar med dessa frågor. De gick en även en fjärrvärmekurs som Chalmers tekniska högskola anordnade och besökte tillverkare, som Powerpipe, och även SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.

- Det känns hedrande att de vänder sig till oss för att utveckla fjärrvärmen vidare i Sydkorea. Självklart är vi glada om vi kan vara till hjälp. Jag ser det också som ett utbyte där vi även får ta del av deras erfarenheter och kunskap, säger Thomas Lummi.

Vi lär få anledning att återkomma till Sydkorea eftersom DHC15 (the 15th International Symposium on District Heating and Cooling) kommer att hållas i Seoul i september 2016. Det är ett symposium om fjärrvärme och fjärrkyla där världens främsta energiforskare samlas kring frågor som är viktiga för fjärrvärmens och fjärrkylans utveckling. Det förra symposiet, DHC14, hölls i Stockholm.

 

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation

  • Sidansvarig: Contact