Logga in

7 myter och fakta om energiåtervinning

Pressmeddelande 160701: Det sprids många myter kring energiåtervinning och import av avfall. Är det till exempel sant att vad som helst kan åka in i ugnarna? Eller att Sverige är på väg att bli Europas sop-tipp? Svaret är nej.

De båda branschorganisationerna Avfall Sverige och Energiföretagen Sverige presenterar inför Almedalsveckan en folder med fakta kring sju av de vanligast förekommande myterna. Där får läsaren veta mer om miljökrav och utsläpp, sambandet mellan material- och energiåtervinning, "importens" betydelse för utvecklingen i det exporterande landet, ekonomin för de kommunala bolagen som tar emot avfall och behovet av energiåtervinning i Sverige.

Kan vad som helst åka in i ugnarna? Nej. Svenska anläggningar avtalar med avfallslämnaren om vilket avfall som är tillåtet. Avfallslämnaren ska bära hela kostnaden och ansvaret om avfallet måste skickas tillbaka pga fel innehåll.

Är Sverige på väg att bli Europas soptipp? Nej. I Europa deponeras 150 miljoner ton avfall varje år. I Sverige energiåtervinns cirka 1,4 miljoner ton importerat avfall - dvs mindre än 1 procent - som annars skulle ha hamnat på deponi i andra länder.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet.

Här kan du läsa mytsamlingen och mer fakta.

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation