Logga in
Bo Frank, Mehmet Kaplan och Cheryl Jones Fur träffades under ett arrangemang i den nordiska paviljongen. Foto: Morten Valestrand.
Bo Frank, Mehmet Kaplan och Cheryl Jones Fur träffades under ett arrangemang i den nordiska paviljongen. Foto: Morten Valestrand.

Växjö tog fjärrvärmen till Paris

Bo Frank och Cheryl Jones Fur från Växjös kommunstyrelse har träffat bostadsminister Kaplan på COP21 i Paris. Alla tre tycker att fjärrvärmen har en given plats i städernas klimatomvandling.

– Fjärrvärmen har varit mycket viktig för Växjös lyckade klimatsatsning och det är viktigt att berätta, sa Växjös kommunstyrelses ordförande Bo Frank (m), fast han den här dagen hade en större målgrupp än enbart ministern.

Tillsammans med kommunstyrelseledamoten Cheryl Jones Fur (mp) träffade han bostadsminister Mehmet Kaplan under ett arrangemang i den nordiska paviljongen på COP21-området.

Där pratade de i tur och ordning om städernas roll och ansvar i klimatomställningen, något Växjö vet en hel del om. Informationsbehovet om fjärrvärme är dock stort, menar Bo Frank.

Förstår inte kylan

– Hemma är vi så vana vid att se fjärrvärmen som en del av den lokala klimatlösningen, men ute på resor upplever vi ofta att folk blir förvånade när de får höra om tekniken, till exempel att kraftvärme även betyder elproduktion, sa Bo Frank.

– För att inte tala om fjärrkyla. Det har många svårt att förstå.

Den nordiska paviljongen är Nordiska Ministerrådets torg under COP21-paraplyn, som rent fysiskt betyder en stor trälåda i flyghangar nummer 2.

Bilder av skog och gran och berg pryder väggarna, en miljö som inspirerade till klassisk nybyggarfotografering av Bo Frank och Cheryl Jones Fur, enligt gamla tiders uppställda fotoideal.

Stort sug

Med kontinentala ögon sett är Bo och Cheryl moderna stigfinnare i ett för många okänt energilandskap.

Växjös kommunstyrelses ordförande Bo Frank (m) och kommunstyrelseledamoten Cheryl Jones Fur (mp).

På seminariet Hundra procent förnybart informerade Cheryl Jones Fur om Sveriges och Växjös fjärrvärmelösningar, och i internationella sammanhang upplever hon ett aldrig sinande sug efter information om fjärrvärme, både som energisystem och teknik.

– Det finns ett stort och växande intresse runt fjärrvärme. På seminariet pratade jag om våra lösningar för en publik bestående av folk från bland annat Kina, Australien och Tyskland, och engagemanget var mycket stort, sa hon.

Talar till Paris

Under arrangemanget Nordic Cities looking beyond Paris drog Mehmet Kaplan upp de stora utvecklingslinjerna, och den ideologiska basen bakom ett nordiskt hållbart stadstänkande.

Bo Frank höll sig till mer lokala problemlösningar, innan han hastade vidare till ett möte med Paris borgmästare Anne Hidalgo. Hon hade inviterat alla borgmästarkollegor från COP21-området till en stor gemensam träff i Paris rådhus, där även ”maire de la Växjö” skulle få egen taltid.

– Ja det är ju fantastiskt roligt, och målet är att även påpeka fjärrvärmens förtjänster i Växjös klimatsatsning, sa Bo Frank.

– Det är mycket tack vare vår unika klimatstrategi som vi bjuds in till en och annan internationell träff.

Morten Valestrand, text och bild.

Morten Valestrand är journalist och skriver bland annat för Fjärrvärmetidningen. Nu är han i Paris för att bevaka Klimattoppmötet för Svensk Fjärrvärmes räkning.

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation