Logga in

"Svensk sophantering är mer klimatsmart"

Sverige är ett föregångsland på miljöområdet, bland annat tack vare vår framgångsrika avfallshantering. Att vi som arbetar med avfall och fjärrvärme bidrar till det gör oss stolta. Vi skapar klimat- och miljönytta inom och utanför Sveriges gränser.

På debattsidan i SvD föreslår norska marknadsaktörer att det införs restriktioner och handelshinder på en råvarumarknad i Sverige, närmare bestämt på avfall (”Sverige bör inte bränna Norges sopor”, 30 juni). Vi vill gärna förklara varför svenska anläggningar är ett attraktivt alternativ för norskt avfall. Och varför våra norska kollegor räds detta.

140 miljoner ton avfall läggs varje år på soptippar i Europa - ett gigantiskt miljöproblem, bland annat på grund av att det medför läckage av koldioxid, metangas och förorenat lakvatten. Att vi i Sverige kan minska den negativa klimatpåverkan som dessa soptippar har genom att ta in en liten del av avfallet till Sverige och använda som bränsle, är positivt. Men även länder som faktiskt har kapacitet väljer ibland att köpa behandling av sitt avfall av Sverige. Ett exempel är Norge.

 Läs hela repliken här på Svensk Fjärrvärmes webbplats

Läs hela repliken på www.svd.se

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation