Logga in
Varje land har sin egen pelare framför entrén. Ukraina får stå närmast EU. Fotograf Morten Valestrand.
Varje land har sin egen pelare framför entrén. Ukraina får stå närmast EU. Fotograf Morten Valestrand.

På värmespaning i Paris

Morten Valestrand, journalist som bland annat skriver för Fjärrvärmetidningen, är i Paris för att bevaka Klimattoppmötet för Svensk Fjärrvärmes räkning. Här följer hans reflektioner från dag ett.

Fjärrvärmen är mycket närvarande i klimatomställningen, men på COP21 nämns den oftast i sidorummen. När Löfven håller presskonferens om mer bistånd fokuserar Anna Lindstedt på helheten.

Sverige utökar sitt klimatbistånd till fattiga länder med ytterligare en kvarts miljard kronor, berättade Stefan Löfven under måndagens presskonferens på öppningsdagen av FN:s klimatkonferens COP21 i Paris.

På det stora flygplatsområdet Le Bourget har merparten av världens regeringschefer samlats för att sparka igång årets viktiga slutförhandlingar, en kickoff den svenska statsministern gärna ville bidra till.

– Med fyra miljarder kronor är Sverige den Gröna klimatfondens största givare per capita, sa Stefan Löfven.

– Utöver det bidraget ger vi nu 150 miljoner kronor till anpassningsfonden, och 100 miljoner kronor till fonden för de minst utvecklade länderna.

Stefan Löfven intervjuas av SVT:s reporter Calle Elfström. Anna Lindstedt i bakgrunden.

Värmen före 2020

Den enda uppvärmning statsministern nämnde var den som kommer att överskrida 2-gradersgränsen.

I bakgrunden stod Anna Lindstedt, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare sedan 2011, som jag vid ett tidigare tillfälle hade frågat om det fanns spår av fjärrvärme i klimatförhandlingarna.

– Fjärrvärmen är mycket viktig i klimatsammanhang, men olika tekniker syns inte direkt i avtalsförhandlingarna, berättade Anna Lindstedt på presskonferensen.

Statsminister Stefan Löfven intervjuas om Sveriges klimatbistånd. Klimatambassadör Anna Lindstedt längst till höger.

De dolda avtalen

Anna Lindstedt tror att fjärrvärmen är lättare att få syn på i sidoförhandlingarna, som har fokus på perioden fram till 2020. Oavsett om Parisavtalet går i mål eller inte så krävs det betydande minskningar av växthusgasutsläpp redan under de närmaste åren.

Under 2014 och 2015 har det därför hållits många tekniska expertmöten i samband med förhandlingarna. Det handlar inte enbart om koldioxid men exempelvis också om att bromsa okontrollerbara kostnader.

Himmel över Paris. Ibland träder änglarna fram och ställer krav.

Sverige i världen

Länderna diskuterade bland annat energieffektivisering, förnybar energi och koldioxidlagring – samt fjärrvärme och värmetekniker.

– Vi arbetar mycket med vad vi ska göra innan det nya avtalet ska börja gälla. Då handlar det mycket om tekniksamarbeten och överföring av teknik, sa Anna Lindstedt.

– När det gäller just fjärrvärme skulle Sverige kunna göra mycket mer ute i världen – men det få vi återkomma till.

Morten Valestrand
Text och foto

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation