Logga in

Lyft fram de svenska klimatsuccéerna

Debattartikel Dagens Samhälle 151207: Världens länder har samlats i Paris för klimattoppmöte där man ska ta fram planer för hur klimatförändringarna ska kunna stoppas. Målet är att få till stånd överenskommelser som gör att vi klarar 2-gradersmålet. Vad kan då Sverige bidra med? Mycket. Våra största klimatsuccéer till exempel - närmare bestämt fjärrvärme, elcertifikat och koldioxidskatt. Det skriver Lotta Brändström, vd Göteborg Energi och Anders Östlund, ordförande Svensk Fjärrvärme i Dagens Samhälle idag.

Runt om i världen pågår en snabb urbanisering. 1,5 miljoner människor flyttar till städer - varje vecka. Det betyder att omkring 70 procent av världens befolkning lever i städer år 2050. Redan i dag står städerna för 70 procent av världens koldioxidutsläpp. Vad som görs för att få städerna så miljövänliga och hållbara som möjligt är alltså av avgörande betydelse för planetens framtid.

Men i vårt moderna samhälle använder vi mycket energi och har höga krav på komfort. Ingen vill vakna upp till en kall dusch, eller komma till ett nerkylt kontor. Samtidigt måste vi se till så att vi inte använder mer naturresurser än vad som är hållbart. Hur går den ekvationen ihop?

Läs hela debattartikeln på Dagens Samhälles webbplats.

Läs hela debattartikeln på Svensk Fjärrvärmes webbplats.

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation