Logga in
Anna-Karin Näslund, driftsmästare på Sundsvall Energi, jobbar natt julafton, juldagen och annandagen.
Anna-Karin Näslund, driftsmästare på Sundsvall Energi, jobbar natt julafton, juldagen och annandagen.

Inte bara tomten är vaken

Julen är här och med den en hel del efterlängtad vila och ledighet. Men för att vi som är lediga ska kunna ha det just så där varmt och gott som vi vill ha det, krävs det att andra jobbar. Anna-Karin Näslund är en av dem. Hon ser till att Sundsvallsborna har värme och varmvatten även under julhelgen.

- Jag hoppas verkligen att det inte blir några störningar utan att folk får fira julen i lugn och ro med fungerande värme och varmt i duschen, säger Anna-Karin Näslund som är driftmästare på Sundsvall Energi vid Korstaverket.

Att Anna-Karin är driftmästare innebär att hon övervakar, styr och reglerar driften på kraftvärmeverket med hjälp av flera olika styrsystem. Det måste alltid finnas tre personer i tjänst som sköter övervakningen – två som går runt på anläggningen och inspekterar och genomför kontroller och en som sitter i kontrollrummet och övervakar driften via monitorer. Förutom att ha kontroll över ifall något behöver åtgärdas, ska även produktionen anpassas efter efterfrågan och efter väderlek. På morgnarna mellan klockan 4 och klockan 7 är det i allmänhet som kallast. Men det är också under den här tiden på dygnet som det största behovet av varmvatten finns – när alla ska ta sin morgondusch. Det syns på fjärrvärmeförbrukningen och det måste produktionen anpassas för. Är det då extra kallt så måste man elda på lite extra för att folk ska få sitt varmvatten.

Det här arbetet måste skötas dygnet runt alla dagar på året. Även över jul. I år jobbar Anna-Karin natt både julafton, juldagen och annandagen.

- Om jag är pigg på juldagsmorgonen kanske jag kan hinna förbi julottan på vägen hem. Då får man lite extra julstämning.

Vi på Svensk Fjärrvärme vill tacka Anna-Karin och alla andra som jobbar för att Sveriges alla fjärrvärmekunder ska kunna ha värme och varmvatten som vanligt även över jul.

God Jul och tack för att ni gör det möjligt!

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation