Logga in

COP21 – slutet. Världen kräver Plan F

Plan A havererade redan i Köpenhamn 2009. Plan B blev att bygga upp ett nytt avtalsskelett till COP21 i Paris. Det blev Plan C; rädda det som räddas kan av globalt samförstånd. Nästa år på COP22 i Marocko är det emellertid dags att aktivera Plan F för fjärrvärme, skriver Morten Valestrand i sin sista rapport från Paris.

Om det fanns en teknik för energiåtervinning av fina formuleringar så hade de senaste dagarnas klimatkonferenser i hangarerna på flygplatsen Le Bourget producerat åtskilliga megawatt.

Medan ett par tusen nationellt anställda förhandlare har suttit lutade över sina avtalsutkast, har tiotusentals andra besökare och arrangörer på hundratals små och stora seminarier försökt att nå ut med sig själva och sina budskap i dragsuget efter världens största kringresande energicirkus.

Här finns extremt många nivåer, spår, agendor och utspel. Det finns inte en marknadsplats i världen som är lika global, horisontal, mångfaldig, bred, interkulturell och vertikal som FN:s COP-träffar.

Det ger värmesektorn, fjärrvärmebranschen och kusinen kyla – samt allehanda undernischer i form av leverantörer och teknikutvecklare, fastighetsmarknaden och byggbranschen, stadsutvecklarna, samhällsbyggarna, och… ja vi kan fortsätta hur länge som helst då fjärrvärme inbegriper det mesta…
…det ger alla dessa värmerelaterade branscher och sektorer en unik chans att framföra sitt gemensamma budskap:

Bonjour tout le monde! Det är vi som förbrukar mest energi. Och vi har lösningen!

Tack vare UNEP, ICLEI, Euroheat & Power och några andra entusiaster har fjärrvärme, kraftvärme och fjärrkyla inte varit helt bortglömt här i Paris. Det finns dock mycket arbete kvar om värmesektorn ska kunna erkännas som globalt klimatverktyg.

Inte minst mellannivån mellan de systemtekniskt vältaliga formuleringarna och den grundförklarande bottennivån kan gapa tom, alltså hyllorna för praktiska lösningar.

Här kan inte minst den skandinaviska fjärrvärmebranschen ta ett stort gemensamt kliv framåt. Men missförstå inte: bristvaran är inte smart teknik. Det är smarta planer som saknas. Och så pengar, alltså smarta finansieringslösningar. Och först då pratar vi om det engelska ordet utilities (offentligt ägda kraftverk) i ordets egentliga betydelse: verktyg.

Vår rapportering från COP21 har under de här klimatdagarna lyft fram några goda internationella och svenska initiativ runt fjärrvärme. Gott och väl så långt.

Det huvudsakliga intrycket här i Paris har emellertid varit att den internationella värmefamiljens medlemmar inte pratar särskilt mycket med varandra – varken horisontellt mellan olika länder eller vertikalt mellan näringslivet och politiken – eller med andra för den sakens skull.

Jovisst kan man självklart lyfta fram otaliga bra exempel på motsatsen, och man kan för all del tycka att Svensk Fjärrvärmes utsände kunde varit mer på hugget och sprungit ännu längre, men faktum kvarstår: det finns fortfarande gott om ledig plats till initiativ både i värmesektorn generellt och inom fjärrvärmen speciellt, både internationellt och nationellt, affärsmässigt och politiskt. Ingen nämnd och ingen glömd.

Det största med COP21 är kanske att just näringslivet nu har tagit ett stort steg in i det politiska kontrollrummet, på gott och ont, men det ger samtidigt fjärrvärmen nya konkreta möjligheter. För att säga det med Fatih Birols ord, IEA:s chef, som här om dagen pekade ut över en samling nordbor och undrade, fritt översatt, ”varför vi i alla dagar är så förbaskad försiktiga” med att framhäva våra unika klimatvänliga lösningar?

– Res er upp, luta er framåt och berätta för oss andra vad ni kan. Det finns ingen tid att vara blyg och återhållsam.

 Morten Valestrand, text och bild

Läs övriga artiklar från COP21

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation

  • Sidansvarig: Contact