Logga in

Baylan vill riva fjärrvärmens exporthinder

Hindren för ökad export av kommunala fjärrvärmeprodukter bör rivas, tycker energiminister Baylan. Svenska kommuners kompetens och tjänster måste ut på den internationella marknaden. – Det är en mycket angelägen fråga, säger Baylan på COP21.

– Jag är själv väldigt angelägen om att vi ska kunna exportera fjärrvärmens produkter och tjänster, inte minst det kunnande vi i Sverige har runt fjärrvärme och fjärrkyla, säger energiminister Ibrahim Baylan på en direkt fråga i Paris.

– Det här är en viktig fråga även med tanke på det europeiska energisystemet som är mycket gasberoende, dessutom av importerad rysk gas.

Bakgrunden är Göteborgs utspel från COP21 i Paris. Regeringen måste öppna för att kommunala energibolag ska kunna göra fjärrvärmeaffärer utomlands, och den svenska kommunallagen måste skrotas, tycker vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse Ulf Kamne (S) och Elisabeth Undén (MP), styrelseordförande i Göteborg Energi. Se artikel här.

Energiminister Ibrahim Baylan profilerade fjärrvärmen på Nordic Climate Solutions i Paris. – Sverige bör bli en stor exportör inom värme och kyla, och då ska vi underlätta ett sådant arbete, sa han efteråt.

Nu har göteborgarna fått energiminister Ibrahim Baylan med på tåget. Energiministern hälsar – även han från Paris – att han är helt på Göteborgs linje i frågan om kommunallagen.

– Jag tycker frågan är mycket angelägen då fjärrvärme är en energismart och miljövänlig energiform. Ökad export kan även skapa jobb i Sverige, så det här är viktigt ur flera synpunkter, säger Baylan.

Svensk Fjärrvärmes utsände träffar energiministern under Nordiska Ministerrådets och Nordic Energy Research:s konferens om hur Norden kan bistå i klimatomställningen genom sin teknik, kompetens och sitt integrerade energisystem.

Här lyfte Baylan på ett utmärkt sätt fram just fjärrvärmen och kraftvärmen som svensk paradgren i klimatomställningen.

– Så vi vill gärna titta närmare på det här med exportfrågan framöver, säger Ibrahim Baylan och hoppas att regeringen kan återkomma i frågan ”så långt det är praktiskt möjligt”.

– Jag kan tyvärr inte lova ett konkret resultat då det politiska läget ser ut som det gör, säger energiminister Baylan.

– Men jag tycker att Sverige bör kunna hitta en väg att bli en stor exportör inom sektorn för värme och kyla, och då ska vi naturligtvis underlätta ett sådant arbete.

Läs även intervjun med Marie Eck, representant för Business Sweden i Paris.

Morten Valestrand, text och foto

Här hittar du övriga artiklar från vår COP21-bevakning

Skicka till

Tipsa en vän om denna sida

Sidinformation